“Geçtiğimiz günlerde Seiba ailesinin içini kıpır kıpır eden, çok mutlu bir olay yaşadık. Seiba’nın hayal annesi Nazlı Çevik Azazi, Almanya, Thüringen 2017 Masal ve Efsane Ödülü’nü aldı. Onun öğrencileri, yol arkadaşları olarak sanki bu ödül hepimize birden veriliyordu, ruhumuz okşandı. Hayallerinin peşinden koşan, dokunduğu herkesle tüm kalbiyle inandığı anlatı sanatının güzelliklerini paylaşan bu çalışkan kadının onurlandırılması bizi de onurlandırdı.”

Thüringen Masal ve Efsane Ödülü, 2001 yılından beri her iki senede bir, masallar, efsaneler gibi sözlü kültür ürünlerinin yaygınlaştırılması için çalışmalar yapan, bu alana hizmet eden Hikaye Anlatıcılarına veya akademisyenlere veriliyor. Nazlı, Türkiye’den Thüringen Masal ve Efsane Ödülü’ne layık görülen ilk anlatıcı.

Fotoğrafta Nazlı’nın yanındaki iki kadın Nazlı’nın Berlin Sanat Üniversitesi’nden hocaları. Bu ödül, 2001 yılında ilk olarak Prof. Dr. Kristin Wardetzky’e (sağda) verilmiş, 2005 yılında da Suse Weisse (solda) ödüle layık görülmüş. Nazlı’yı ödül komitesine önerenler de; Kristin ve Suse. Ödül gecesinde Kristin mutluluğunu şu sözlerle ifade etti: ‘’Nazlı’yla gurur duyuyorum. İçinde bulunduğumuz politik gündem düşünüldüğünde Almanya’da verilen bu ödüle Türkiye’den bir anlatıcının layık görülmesi çok anlamlı. Ödülün Nazlı’ya verilmesi, masalların evrensel ve birleştirici gücünü gösteren harika bir örnek oldu.’’ Ödül töreninde Nazlı için ‘’Laudatio’’ (Övgü Konuşması) yapan Suse ise Nazlı’nın hayat hikayesini ve anlatıcılık alanındaki başarılarını dinleyenlere masal tadında aktardı. Suse konuşmasında ‘’Nazlı paylaşmayı çok sever. Öyle ki; kendi hocalarını bile Türkiye’deki öğrencileriyle paylaştı. Bizi Türkiye’ye davet etti ve biz de Seiba’da ders vermeye başladık.’’ dedi. Gerçekten de gerek Suse, gerek Kristin, Seiba yolculuğumuz başladığından beri başta Nazlı olmak üzere tüm Seiba ekibinden bilgeliklerini ve desteklerini hiç esirgemediler. Varlıklarıyla bizi güçlendirdiler.

Ödül gecesi Seiba’nın kurucuları ve Nazlı’nın öğrencileri A. Senem Donatan ve Şeyda Çevik de Meiningen’deydi. Seiba’nın mottosu olan ‘’Hikayeler bizi birbirimize bağlar.’’ sözü Meiningen kentindeki Theater Museum’da kelimenin tam anlamıyla can buldu. Hikayeler; Almanya’yı Türkiye’ye, Türkiye’yi Almanya’ya, nesilleri nesillere -öğrencileri hocalarına, hocaları öğrencilerine- bağladı. Nazlı sayesinde oluşan bağların güzelliği, ödül aldıktan sonra Nazlı’nın yazdığı bir yazıda şöyle dile geldi:

“Bir ağaç hayal edin, kökleri yerin yedi kat dibine ulaşıyor, dalları bulutlarla öpüşüyor. Yaprakları rüzgar ile dans ediyor, meyveleri güneş ile yıkanıyor. Ağacın kökünde kadim bilgi gizli. Ağaç bu bilgiden lezzetli meyveler üretiyor. Ben bu ağacın meyvelerinden biriyim. Ağacımın en kıymetli iki kökü yanımda duran bu güzel kadınlar. Sağımdaki eşsiz insan Prof. Kristin Wardezky, yani benim ilk masal hocam. Bu yolculukta beni hep destekleyen insan. Hikâyemi bilenler onun adını bolca duymuştur benden. Solumdaki Suse Weisse. İkinci masal hocam. Ve öğrencilerimin de hocası. Bu iki kadının desteği olmasaydı, şu anda yapmakta olduğum şeyleri yapamazdım. Bunu çok iyi biliyorum… Bunlar benim köklerim. Ağacın kökleri onun hem geçmişi hem de şimdiki zamanıdır. Peki ya gelecek? Ağacın geleceği onun çekirdeğidir. Meyve geçmiş ile gelecek arasına kurulmuş bir köprü gibidir. Benim çekirdeklerim öğrencilerim. Bilgimi, deneyimimi aktarmaya çalıştığım, masal aşığı, bana inanan, kendine inanan, benimle bu yolda yürüme cesaretini gösteren canlarım. Başta Ayşe Senem Donatan ve Şeyda Çevik olmak üzere bütün sevgililerim. Ben geçmiş ile gelecek arasında bir köprüyüm. Yapılması gerekeni yapıyorum. Kalbimde bulduğum heyecanı dünya ile paylaşıyorum. Bunları yaparken de bir bakıyorum bu yolu onurlandırmak için birileri bize ödül vermiş. Kanımca bu ödül tek tek bu ağacın her parçasına verilmiş bir ödüldür. İyi ki ağaçlar var, yoksa kadim bilgiyi kim saklayacak, kim geleceğe aktaracaktı?” 

Ödül gecesi, çekimleri geçen baharda yapılan, Nazlı’nın Türkiye’de anlatıcılık alanında yaptığı çalışmalar ve gündelik yaşantısının anlatıldığı bir belgesel de gösterildi. Belgesel, festivalleri dolaştıktan sonra Türkiyeli izleyicilerle buluşacak. Gösterim zaman yaklaştığında sizi haberdar edeceğiz.

Nice ödüllere Nazlı!

Aşağıdaki linklerden Nazlı’nın aldığı ödülle ilgili Alman basınında çıkmış bazı haberlere ulaşabilirsiniz.

http://www.thueringer-allgemeine.de/web/zgt/suche/detail/-/specific/Thueringer-Maerchenpreis-geht-in-die-Tuerkei-1956584669

https://www.insuedthueringen.de/region/meiningen/meiningen/Verbindende-Kraft-der-Maerchen;art83442,5850457

https://www.insuedthueringen.de/region/feuilleton/Nazli-Cevik-Azazi-erhaelt-Thueringer-Maerchen-und-Sagenpreis;art83476,5772862

https://www.neues-deutschland.de/artikel/1071040.hoeren-wie-der-mond-aufgeht.html

https://www.udk-berlin.de/startseite/news/nazli-cevik-azazi-erhaelt-den-thueringer-maerchen-und-sagenpreis-ludwig-bechstein/