“Masallar, meseller, mitler toplumların ortak rüyalarından; kolektif bilinçdışından gelirler. Neden bu kadar etkilidirler? Çünkü onlar bize aittir, onların yazarları yoktur, onların anlatıcıları vardır. Bin yıllardır ağızdan ağıza, kulaktan kulağa anlatıla anlatıla gelmiş o hikâyelerin içinde nice bilgelikler, nice bilgiler gizli ama hepsi metafor, yani sembol olarak gizli. O yüzden bizi çok etkiliyorlar. Direkt akla hitap etmezler, kalplerimizi ve sezgilerimizi uyandırırlar… Masallar, meseller bize insan olmanın yolunu gösterirler…”

Seiba’nın hayal annesi sevgili Nazlı Ç. Azazi, TEDx Yenişehir’in düzenlediği etkinliklerde Gelecek Müşterek(lerde) teması çerçevesinde “Mit, Masal, Mesel, Müştereklerimiz” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Yazının başında okuduğunuz alıntı işte bu konuşmadan. Nazlı’nın kendi yaşam hikâyesinden yola çıkarak yaptığı ve tüm insanlığı ait ortak hazineler olan masallar, mitler ve mesellere ulaştığı ilham verici konuşmasını izlemek için aşağıdaki linke tıklamanız yeterli.

http://www.tedxyenisehir.com/nazli-cevik-azazi

TED, TEDx ve TEDx Yenişehir hakkında…

TED 1984’te teknoloji, eğlence ve tasarım gibi üç farklı alandan insanları bir araya getiren bir konferans olarak başlamış olan kâr amacı gütmeyen, Paylaşmaya Değer Fikirler ilkesine adanmış bir yapı. Dünyanın dört bir yanında doğadan sanata, tarımdan bilime paylaşmaya değer fikirleri olan sınırsız sayıda insanın kitlelere seslenebildiği, bağımsız bir ortak platform.

2009 yılında başlayan ve dünya çapında insanları bir araya getiren bağımsız, yerel organizasyon girişimi olan TEDx’in merkezinde ise, iletişimi arttırmak ve her alanda yenilikleri teşvik etmek amacıyla, Paylaşmaya Değer Fikirlerin daha büyük kitlelere ulaşması için çalışan gönüllü organizatörler yer alıyor.

TEDx Yenişehir ekibi, TEDx programını Mersin’e taşıyarak Gelecek Müşterek(lerde) teması çerçevesinde gerçekleştirdiği etkinliklerde ortak bir gelecek için önem taşıyan pek çok alanda, farklı konuşmacıların sunumlarına sahne açtı.

TEDx Yenişehir ekibi ve gerçekleştirdikleri program hakkında daha fazla bilgi edinmek için:

https://www.tedxyenisehir.com/[/vc_column_text][/vc_column]

[/vc_row]
[naix_image_gallery images=”4592,4593″ image_size=”570×472″ columns=”2″ lightbox=”true”]

Anlatı Programı

Sanat yönetmenliğini Şule Ateş’in yaptığı projenin eğitim aşaması tamamlandığında, prova süreci başlayacak ve hazırlanan ‘anlatı performansları’, Cihangir Akademi’nin #anlatı programı kapsamında, Çarşamba akşamları sergilenecek. Ayrıca performansların, Haziran ayında, Cihangir’de kamusal alanda gerçekleştirilecek Hikâyeciler Festivali’nde yer almaları hedefleniyor.

Ezel Akay, Nazlı Çevik Azazi, Tiyatro BeReZe (Erkan Uyanıksoy, Elif Temuçin, Firuze Engin) Güray Dinçol, Ayşe Senem Donatan, Özlem Hemiş, Abidin Parıltı, Zerrin Yanıkkaya’nın yürütücülüğünde, uygulamalı ve kuramsal atölyelerden oluşan eğitim programı, anlatı sanatına ilişkin geniş bir çerçevede bilgi aktarmayı hedefliyor. Şubat sonu başlayıp, Haziran’da sona erecek 4 aylık program, grup çalışmalarının yanı sıra, katılımcı / oyuncularla bire bir çalışmayı ve ‘reji’ sürecini de içeriyor. Katılımcı olmak isteyen öğrencilere %20 indirim yapılacak.

CihangirAkademiLAB: Hikayeciler etkinliği hakkında daha fazla bilgi edinmek için http://cihangirakademi.com/etkinlikler/cihangirakademilab-hikayeciler/ adresini ziyaret edebilirsiniz.